Nationale Vogeltelling 2023 IVN

 

 

Op zaterdag 6 mei was het al vroeg druk bij de Golfclub.

Een groep vrijwilligers ging vogels tellen op de golfbaan.

Klik <HIER> voor het uitgebreide verslag met prachtige foto’s.

 

 

 

 

 

Golfclub Zeegersloot ‘Committed tot Green!’

Een record aantal vogelsoorten!

Op zaterdag 6 mei 2017 is een grote groep vrijwilligers in alle vroegte de baan in gegaan voor de 17e Nationale Golfcourse Bird Watching Day. Ze hebben maar liefst 60 vogelsoorten geteld.
Op zaterdag 18 mei 2019 is er wederom een vogeltelling gehouden door een groep vrijwillegers. Er zijn toen 63 vogelsoorten geteld.

<Hier> kunt u hun verslag lezen van 2017
<Hier> kunt u hun verslag lezen van 2019

Zwaluwmuur klaar voor gebruik!

zwaluwmuur-en-jan

Het resultaat is prachtig! En een groot compliment aan Jan Bouwhuis voor zijn vasthoudendheid en doorzetting om de zwaluwmuur op deze plek in onze baan te realiseren!

Tevens namens onze club een welgemeend bedankje aan de bedrijven Spanbeton, Van Vliet en Van der Meijden voor het mede mogelijk maken van de realisatie.

Het is prachtig te zien dat Zeegersloot door de inzet van leden zo positief en ‘natuurlijk’ in het nieuws komt!

Zwaluwmuur-in-aanbouw

De zwaluwmuur in de aanbouwfase, een soort Lego voor volwassenen! De contouren zijn al zichtbaar en het is een prachtige locatie. We verwachten dat de zwaluwen dit met ons eens zijn!

Poster Zwaluw uitgelicht

GEO – Mijlpalen

geo_certificaat

GEO gecertificeerd
Op 7 maart 2015 werd het in december 2014 door de Golf Environmental Organization in Schotland aan Golfclub Zeegersloot toegekende GEO certificaat uitgereikt aan voorzitter Cees van Beurten door de president van de Koninklijke NGF, de heer Willem Zelsmann, onder aanwezigheid van de burgemeester van Alphen aan den Rijn, Mw. Liesbeth Spies, en de 175 deelnemers van de Green Day golfwedstrijd. Vervolgens ging de ‘gouden’ GEO vlag in top.

geo_gouden_vlag

GEO-plaquette van eigen grond
Naar een idee van ons lid Ruud Taal heeft de Amsterdamse graficus en ontwerper Paul Mansoor het ‘GEO-certified’-logo ingebrand op een schijf van een gesnoeide berk uit de Griendbaan. Hij gebruikte daarvoor een speciale laser graveermachine. Deze milieuvriendelijke plaquette ‘van eigen grond’ is begin 2016 door voorzitter Hans van Weezel, naast het in plexiglas verpakte GEO-certificaat, opgehangen in de hal van het clubhuis.

geo_houten_logo

Leden bezorgen vogels tweede huisje

In het kader van de GEO-activiteiten zijn de leden van de GCZ eind 2014 uitgenodigd om een “Tweede huisje v.o.n. in het Groene Hart van Holland” aan te schaffen. Ruim honderd leden gaven gehoor aan deze uitnodiging en doneerden 10 Euro. In totaal zijn 135 huisjes en een vleermuizenkast geleverd door Afdeling Houtbewerking van de Zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Een zeer geslaagde win-win actie.

Begin maart 2015 hebben acht leden van de GCZ onder leiding van Stef Strik (IVN, Alphen aan den Rijn) de huisjes opgehangen, sommige hoog in de boom, andere wat lager maar allemaal alleen bereikbaar met een ladder.

In de laatste week van februari 2016 hebben Sylvia Fonkert, Jan Bouwhuis, Aad Geeve, Vic Rouppe van der Voort, Karel van Klaveren en Paul de Greeve de huisjes gecontroleerd en schoongemaakt. Het was een hele klus, te meer omdat de buggy waarmee de ladder werd vervoerd op de paden moest blijven. Het was soms lang zeulen met de ladder door de natte baan.

Enkele huisjes hangen zo hoog in de boom dat ze voor een controle- en schoonmaakbeurt onbereikbaar waren. Of deze huisjes bewoond zijn is dus onbekend. Dat zal de toekomst uitwijzen. Het betreft hier onder meer de torenvalkkasten op hole 4 en hole 10.

Hoewel de locaties van de huisjes kadastraal waren vastgelegd werden niet alle huisjes op de aangegeven plaats aangetroffen. Tijdens de komende golfrondes zullen deze huisjes hopelijk worden gevonden.

Resultaten van de controle
Op de Parkbaan werden in totaal 17 huisjes gecontroleerd. In 8 huisjes een nest aangetroffen. In 2 huisjes werd alleen geslapen en 4 huisjes werden door vogels bezocht.

Op de Heuvelbaan werden in totaal 33 huisjes gecontroleerd. In 14 huisjes werd een nest aangetroffen. In 15 huisjes werd geslapen. 4 huisjes werden niet of nauwelijks door de vogels bezocht. De torenvalkkast hangt te hoog.

Op de Griendbaan (hole 1 t/m3) werden 22 huisjes gecontroleerd. In 10 huisjes werd een nest aangetroffen. In 7 huisjes werd alleen maar geslapen. 2 huisjes werden bezocht. 3 huisjes werden door de vogels niet opgemerkt.

Op de Griendbaan (hole 4 t/m 9) werden 28 huisjes gecontroleerd. In 14 huisjes werd een nest aangetroffen. In 13 huisjes werd alleen maar geslapen. 1 huisje werd niet bezocht.
2 huisjes hangen te hoog voor controle.

Rond het clubhuis en de driving range werden 15 huisjes gecontroleerd. In 6 huisjes werd een nest aangetroffen. In 5 huisjes werd geslapen. 3 huisjes werden bezocht. 1 huisje zat potdicht. De vleermuizenkast hangt zo hoog dat een controle door het team controleurs niet mogelijk was.

Resumé: in 52 van de 125 gecontroleerde huisjes werd een nest aangetroffen. Voorwaar geen slecht resultaat voor het eerste jaar. Natuurlijk zijn we benieuwd naar de score voor 2016.
En inderdaad, op de Griendbaan werd veel geslapen: 20 huisjes werden gebruikt als slaapplaats.

Opmerkelijke bevindingen

  • Sommige nesten waren (soms meer dan) 10 centimeter dik en bestonden uit lagen van verschillend materiaal.
  • Een keer werd in het nest een dode koolmees aangetroffen; een keer een gaaf eitje.
  • Tijdens de controle kon enkele keren het harde werken van een specht worden bewonderd: de toegang was verruimd; een keer was er stevig op het grondplaatje in de kast ingehakt en gepoogd een “achterdeurtje” te maken.
  • Ook hebben enkele halsbandparkieten geprobeerd toegang te krijgen tot een huisje. Of dit resultaat heeft gehad is niet bekend.

SLOTOPMERKING
Na afloop van de controles is afgesproken in de herfst van 2016 de huisjes wederom te controleren en schoon te maken. Voorwaarde is echter wel dat dan de buggy de baan in mag.

The Nature of Golfclub Zeegersloot

Natuur Golfclub Zeegersloot

Als u op de foto klikt kunt u een galerij van natuurfoto’s op onze baan bekijken.