BAANONDERHOUD

 

​Onze golfbaan wordt met de grootste zorg onderhouden door De Ridder.

De Ridder golf, sport en groen onderhoudt met trots Golfbaan Zeegersloot. Wij zijn een familiebedrijf sinds 1926 en onderhouden verschillende golfbanen in Nederland. Ons specialisme is de aanleg, het onderhoud en het renoveren van golfbanen. Bij al onze werkzaamheden staat het golfplezier van de leden voorop. Ons handelen is uitsluitend gericht op advies, kwaliteit en service! Daarom houden we u graag op de hoogte van alle werkzaamheden. Dit doen wij via de algemene baanpagina op de website en/of door middel van de nieuwsbrief van de golfclub. Tevens gebruiken we deze specifieke ‘De Ridder’ pagina om alle leden van Zeegersloot achtergrondinformatie te verstrekken over specifieke werkzaamheden zoals renovaties en groot onderhoud.

Uw hoofdgreenkeeper is Gerrie Molleman. Gerrie heeft al jaren ervaring als hoofdgreenkeeper en is specialist in het onderhouden van greens.

Het vaste greenkeepersteam bestaat naast Gerrie uit tweede man Kees, Marco en Wouter.

Help, kraaien teisteren de fairways op de Griendbaan.

De baancommissie heeft maandelijks overleg met de greenkeepers van De Ridder over het reilen en zeilen van het baanonderhoud. In dit overleg is ook gesproken over de schade die de kraaien maken op onze mooie golfbaan.De berichten over de schade zijn in december 2019 in het maandelijks overleg op tafel gekomen: op hole 2 hadden de kraaien het gras kapot gepikt.
De projectleider van De Ridder (Vincent de Vries)  gaf destijds aan dat de activiteit van de kraaien snel weer zou verdwijnen als kou en droogte zijn intrede doet. Helaas hebben wij een ongewoon warme en natte winter achter de rug. Hierdoor zijn de kraaien blijven zoeken naar voedsel in de bodem en vonden een grote voorraad op de fairways van de Griendbaan. Maar wat zit er nu in het gras waar de vogels verzot op zijn? Onder de grasmat leven Engerlingen en emelten.
Engerlingen zijn de larven van onder andere de: meikever, junikever, mestkever, sallandkever en rozenkever.
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Deze insecten kent u wel: op zomeravonden vliegen deze rond om huis.

Wat had de baancommissie tezamen met het greenkeepingteam hier aan kunnen doen? Helaas kon er op dat moment alleen nog lijdzaam toegekeken worden hoe de kraaien de fairways verder omspitten. Tot enige tijd terug was er een chemisch product beschikbaar dat ingezet kon worden als bestrijding van de engerlingen en emelten, dit is niet meer toegestaan. Een andere optie is om de fairways aan te rollen met een zware landrol zodat een deel van de populatie fysiek geplet zou worden. Dit was geen optie aangezien door de regenval de fairways niet begaanbaar waren voor deze machine. De jagers hebben hun best gedaan om de populatie van de kraaien op de golfbaan onder controle te houden door middel van afschot en het plaatsen van vogelverschrikkers op de fairways.

Op dit moment zijn de vogels bijna gestopt met zoeken naar voedsel onder de grasmat. Het greenkeepingteam onder leiding van Gerrie Molleman zal de fairways doorzaaien met nieuw graszaad, waarna deze bezand worden om de mat weer vlak te maken. Na enkele weken zult u het nieuwe gras zien opkomen. En neemt u het maar van mij aan: Golfbaan Zeegersloot is niet de enige golfbaan in Nederland waar men geconfronteerd wordt met deze schade.

Voor meer informatie, zie ook dit artikel in het vakblad ‘Greenkeeper’:
https://www.greenkeeper.nl/upload/artikelen/gk120helpkraaien.pdf

Vincent de Vries
Project leider golf
De Ridder Golf, sport en groen.

 

Voorrang in goed overleg!

We willen u graag een fijne golfdag zonder al te veel onderbrekingen verzorgen. Tegelijkertijd willen we onze greenkeepers zowel hun werk efficiënt laten doen, als beschermen tegen te vroeg geslagen ballen. Daarom hanteren we op Golfclub Zeegersloot de volgende regeling:
De greenkeeper zal vanaf de machine of vanuit de baan op geschikte momenten oogcontact maken met de wachtende spelers en hen middels een armgebaar (‘doorzwaaien’) laten weten dat de flight kan (af)slaan en hem daarmee kan passeren. De flight zal bij het naderen van een greenkeeper er op letten dat de greenkeeper hen heeft gezien (oogcontact) en na zijn armgebaar middels handopsteken laten zien dat ze zullen gaan (af)slaan.

Baanonderhoud, een vak apart

Je komt ze vaak tegen in de baan. Greenkeepers, druk met vaak klein en soms ook groot onderhoud om de banen zo mooi en goed mogelijk te houden. Wat en waarom onderhouden greenkeepers nu eigenlijk precies en waar letten ze op? In deze reeks video’s leer je als golfer het vak van greenkeeper beter kennen.