Die laatste put op hole 18 (of 9) valt. Yes! Ging sowieso lekker vandaag. Tevreden gevoel. Daar zit vast wel een handicapverlaging in, maar met hoeveel? Of toch misschien helemaal niet. Omhoog kan bijna niet, of toch…..?

Tja golfers, dat nieuwe WHS handicapsysteem is minder doorzichtig dan we gewend waren met de EGA handicap. En daarmee minder voorspelbaar. Niet simpelweg 0.1 omhoog bij een slechte ronde en 0.5 / 0.4 / 0.3 omlaag per stablefordpunt boven de 36 of 18 punten. Nee, het is wennen. En toch helemaal een black box is het nieuwe systeem nu ook weer niet. Ik ga proberen uit te leggen hoe het werkt met die handicapverandering na een Q-ronde of qualifying wedstrijd.

Je WHS handicap wordt berekend als het rekenkundig gemiddelde van de beste 8 resultaten van de 20 meest recent rondes.
Dat wil zeggen dat niet alleen het resultaat van je laatste gespeelde ronde van belang is, maar ook het resultaat van de ronde die ‘afvalt’ in de berekening.
Laat ik die ‘ronde 21’ of ‘score 21’ noemen, de score die net niet meer meetelt bij de berekening omdat die ronde niet meer één van de 20 laatst gespeelde rondes is.

Er zijn nu allerlei situaties mogelijk (“hou je vast”):

1. Je laatste ronde was beter dan ‘ronde 21’ én behoort tot ‘de beste 8 van de laatste 20’: je handicap zal dan naar beneden gaan.

2. Je laatste ronde was beter dan ‘ronde 21’, maar behoort niet tot ‘de beste 8 van de laatste 20’. Ronde 21 zat in dit geval dus ook niet bij de beste 8. Je handicap blijft gelijk. Deze wordt immers nog steeds berekend over dezelfde 8 scores.

3. Je laatste ronde was minder dan ‘ronde 21’ én behoort (toch) tot ‘de beste 8 van de laatste 20’: je handicap stijgt. In de berekening van het gemiddelde wordt namelijk een betere score vervangen door een mindere. Merk op dat in dit geval je handicap dus ook na een héél goede ronde van laten we zeggen 40 stablefordpunten kan stijgen als je ‘score 21’ nóg beter was (41 punten)….

4. je laatste ronde was minder dan ‘ronde 21’ maar behoort niet tot ‘de beste 8 van de laatste 20’, én….
a. score 21 zat wel bij de beste 8: dan zal je handicap stijgen. Immers score 21 valt weg uit de berekening van het gemiddelde.
b. score 21 zat ook niet bij de beste 8: je handicap blijft gelijk, want wordt nog steeds berekend over dezelfde 8 scores.

Bovenstaand mechanisme verklaart waarom twee identieke scores tot een verschillend resultaat kunnen leiden. Dat is namelijk afhankelijk van die ‘scores 21’ die waarschijnlijk niet identiek waren.
Het verklaart ook die merkwaardig lijkende uitkomsten die voor kunnen komen (wederom afhankelijk van score 21) zoals “ik speelde de sterren van de hemel en ga nota bene in handicap omhoog!” (zie situatie 3), of “ik speelde nog nooit zo beroerd, maar mijn handicap blijft ongewijzigd” (situatie 4b.).

Kortom, ons advies: ga gewoon lekker de baan in en spelen en vertrouw er een beetje op dat je handicap steeds je actuele speelsterkte voor de laatste periode goed weergeeft.